Image alt

Tα παιδιά, μας έστειλαν το μήνυμα: «Όλα τα παιδιά του κόσμου … όλα διαφορετικά … όλα ίσα!»

Παραλίμνι, 25 Μαΐου 2015

Το μήνυμα, στάλθηκε απερίφραστα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Το Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Παραλιμνίου, πλαισίωσε με την παρουσία του και τη συμμετοχή του τη φετινή διοργάνωση της Επιτροπής Προστασίας και Ευημερία του Παιδιού (Ε.Π.Ε.Π. Αμμοχώστου), η οποία ως γνωστόν, διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, προς τιμήν της «Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού».

Η Νεολαία Παραλιμνίου, εμπνεύστηκε και εκτέλεσε την ιδέα ενός τεράστιου υφάσματος-πανό, στο οποίο όλα τα παιδιά, θα άφηναν το αποτύπωμα της παλάμης τους με νερομπογιά, χρώματος δικής τους επιλογής, και το πανό θα αναρτάτο σε κεντρική σημείο στο Δήμο, έτσι ώστε το κάθε παιδί, να μπορεί να εντοπίζει αργότερα τη δική του παλάμη, πλάι σ’ αυτήν των άλλων παιδιών.

Στο πανό αποτυπώθηκαν με αυτοκόλλητα, κατά την ώρα της εκδήλωσης, διάφορες επικεφαλίδες όπως «Εκπαίδευση», «Αγάπη», «Φιλία», «Παιχνίδι», «Ίσα Δικαιώματα», «Χαρά», «Ειρήνη»,  «Ισότητα», «Υγεία», «Στέγη», «Φαγητό» …. Όλα όσα δηλαδή συνιστούν και απαρτίζουν τα στοιχειώδη αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών, και όλες εκείνες οι αυτονόητες, «εκ των ουκ άνευ», νομικής, ηθικής και πολιτιστικής φύσεως επιταγές αυτού του κόσμου που θέλει να λέγεται «σύγχρονος» και «πολιτισμένος».

Τα παιδιά, «σφράγισαν» με τις παλάμες τους, τα δικαιώματα και τις επιταγές που αποτυπώθηκαν στο πανό. Σφράγισαν ακόμα, ωσάν να έθεταν την υπογραφή τους, το μήνυμα: «Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ» και «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ».

Οι παλάμες των παιδιών, διαφορετικές σε κάθε παιδί, και σε κάθε περίπτωση «μοναδικές», «αυθεντικές» και «ανεπανάληπτες», δεν θα μπορούσαν παρά να συμβολίζουν την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού.

Και όμως, τόσες παλάμες διαφορετικές – παλάμες διαφορετικού μεγέθους, διαφορετικού σχήματος, χρώματος και υφής, διαφορετικού τρόπου και έντασης αποτύπωσης στο ύφασμα, διαφορετικού προσανατολισμού και κατεύθυνσης, διαφορετικού ανοίγματος δακτύλων και άλλα πολλά –
αποτυπώθηκαν, ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ, στο ίδιο πανό!
«Συνυπέγραψαν, ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ, το ίδιο μήνυμα»!
Και τώρα συνυπάρχουν, ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ, στον ίδιο τοίχο:
τον τοίχο στο κέντρο του Δήμου Παραλιμνίου, μπροστά από το περίπτερο «Τσιακκούρμας».

Στόχος μας ήταν να σταλεί το μήνυμα πως «η διαφορετικότητα τελικά, είναι ο Κανόνας και όχι η εξαίρεση». «Όλοι είμαστε διαφορετικοί, μα ταυτόχρονα και όλοι ίσοι». Κάθε παιδί, πρέπει να απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, εξωτερικής εμφάνισης, σωματικής διάπλασης, οιονδήποτε σωματικών ή ψυχικών παθογενειών και αδυναμιών κ.ο.κ.

Κάθε παιδί, είναι ένα παιδί! Το οποίο – αν θέλουμε να επεκταθούμε και να το πάμε ακόμα παραπέρα- κάποτε θα μεγαλώσει, και θα γίνει ενήλικας, και «ένας από εμάς», και θα συνεχίσει να είναι φορέας αυτών των ….. ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών με τους υπόλοιπους!

Το μήνυμα στάλθηκε.  Στέλλεται καθημερινά, καθώς είναι αναρτημένο σήμερα εκεί, στον κεντρικό τοίχο, και θα είναι εκεί για πολλές ημέρες ακόμα.

Όσο για το ποιος  έστειλε ή ποιος το στέλλει τελικά το μήνυμα, αν είναι εμείς, οι μεγάλοι -«στα χαρτιά»- προς τα παιδιά, ή τα παιδιά σε μας τους μεγάλους, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.

Εμείς αρκεί να σας πούμε πως τα παιδιά, έβαζαν την παλάμη τους, δίχως να ρωτήσουν ποιο άλλος έπραξε το ίδιο.
Δίχως να ρωτήσουν σε ποιον ανήκε η «μαύρη» παλάμη, σε ποιον η «γαλάζια», σε ποιον η διπλανή.
Δίχως να «περιπαίξουν» τη ροζ ή την καφέ παλάμη, ή αυτήν που δεν «έπιασε» καλά, τη «μικροσκοπική» «ή τη ξεθωριασμένη».
Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά, έβαζαν την παλάμη τους, δίχως να κοιτάξουν ποιο άλλο παιδί, την ίδια στιγμή μ’ αυτά, έβαζε την παλάμη του, στη νερομπογιά και σφράγιζε μαζί του, την ίδια εκείνη στιγμή, το ύφασμα μας……. ».

Let’s think about it!

Γραφείο Τύπου
Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Παραλιμνίου

giorti tou paidiou giorti tou paidiou (1)
giorti tou paidiou (4)

Για περισσότερες φωτογραφίες, πατήστε εδώ